Trh zaznamenal největší snížení sazeb hypoték za poslední dva roky. Bude to stačit k oživení realitního trhu?

Trh zaznamenal největší snížení sazeb hypoték za poslední dva roky. Bude to stačit k oživení realitního trhu?

Oživení realitního trhu může přinést současné snižování sazeb hypotečních úvěrů spolu s poklesem cen nemovitostí. Na výraznější pokles sazeb ale musí klienti bank počkat do chvíle, kdy ČNB dostane inflaci pod kontrolu a sníží základní REPO sazbu.

Nabídková sazba hypoték

Hypoteční úvěry jsou aktuálně nabízeny v průměru za 6,3 %, ale v meziročním srovnání to znamená výrazný pokles. Banky a úvěrová družstva reagují na blížící se jarní měsíce, které vybízejí k zahájení stavební sezóny. Pokles úroků u hypotečních úvěrů rovněž souvisí s konkurenčním bojem bank, protože řada z nich se snaží nabídnout atraktivní podmínky klientům, kterým končí fixace u jiné banky.

V posledních dvou letech jsme byli svědky prakticky nepřetržitého růstu sazeb u hypotečních úvěrů, k mírnému poklesu došlo pouze v měsících září a říjen 2022.

Měsíční splátka se mění jen minimálně

Pokud bychom uvažovali hypoteční úvěr na 3,5 milionu korun se splatností 25 let, znamená to při průměrné úrokové míře pokles splátky asi o 200 Kč měsíčně. Výše splátky modelového úvěru by dosahovala 23 tisíc korun.

Nejvýraznější pokles úrokové sazby byl zaznamenán u hypoték s tříletou fixací nejmenší pokles byl zaznamenán u hypoték s fixací na 1 rok.

Vzhlížejme ke konci března

Česká národní banka bude o nastavení REPO sazby jednat koncem března. V současné chvíli se však předpokládá, že z důvodu boje proti inflaci pozmění současnou sazbu. S největší pravděpodobností zůstane základní dvoutýdenní REPO sazba na 7 %. Analytici očekávali snížení REPO sazby a s ní související oživení hypotečního trhu, které avizovali na podzimní měsíce. Podle nového výhledu bychom se výraznějšího oživení dočkali až začátkem roku 2024. 

Cenově dostupné nemovitosti

Na realitním trhu se začíná projevovat pokles cen nemovitostí, kupující reagují a v předstihu navštěvují banky, aby získali kalkulaci, k jaké pořizovací ceně nemovitosti se mohou zavázat, pokud ji budou chtít financovat hypotečním úvěrem. Řada z nich je však omezena na straně příjmů.

U starších nemovitostí byl zaznamenán pokles nabídkových cen až o 30 %, nejméně zlevňují novostavby v atraktivních lokalitách a v centrech měst.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Chcete si prodat nemovitost sami?

zpracováním osobních údajů